Maandag 12 februari zijn de groepen 5 naar het nieuw te openen Cultuurhuis Heemskerk geweest. De kinderen kregen hier informatie over percussie-instrumenten. Ook hebben zij een muziekstuk ingestudeerd en daarna werd het zelfs opgenomen! Het was een leerzame, muzikale en gezellige workshop.IMG 5511 Medium

Wat is het een gezellige tijd! De klassen hangen vol met leuke knutselwerkjes.
Regelmatig worden er liedjes gezongen en vol verwachting klopt ons hartje!
De juffen volgen een rekencursus en ook zij hebben huiswerk meegekregen. Daarom gebruiken wij soms een sommenbal. Vorige week hebben we een circuit gedaan met verschillende rekenspelletjes van de cursus.

Deze week hebben de kinderen alvast geoefend voor het pietendiploma in de gymzaal.

Hieronder ziet u een paar foto's. Houdt uw mailbox in de gaten, want binnenkort komt er een link naar een fotoalbum.

rekenen4 Smallrekenen8 Smallpietengym 1 Small

pietengym 5a1 Small

pietengym 8 Small

pietengym 15 Small

In het kader van de Kinderboekenweek brachten de groepen 5 een bezoek aan de bibliotheek in Heemskerk. Daar mochten we luisteren en kijken naar illustrator Charlotte Dematons. Zij is onder andere bekend van de prentenboeken Sinterklaas en Nederland.
Ze vertelde over haar leven en het maken van een prent. De kinderen hingen aan haar lippen!

bezoek bibliotheek 1 Smallbezoek bibliotheek 6 Small

Voor de afsluiting van de Kinderboekenweek mochten de kinderen 'Gruwelijk Eng' verkleed naar school komen. In de klas werd een modeshow gehouden en in de speelzaal was er een gezellige disco!

IMAG2296 SmallIMAG2293 Small

In de klas zijn we met spelling nu bezig met woorden die eindigen op -uw, ieuw en - eeuw. Ook woorden met ch(t) en -ei komen dit blok nog aan bod. Voor het onderdeel taal oefenen we het op alfabetische volgorde zetten van woorden, het meervoud van woorden en verkleinwoorden.

Bij rekenen worden de tafels steeds belangrijker en wij oefenen dan ook dagelijks de tafels van 1 t/m 8 en 10 door elkaar. Soms met een spelletje met de bal, soms zeggen wij hem al 'lopend' op en ook op de Chromebooks oefenen we volop.
We zijn ons aan het oriënteren op getallen tot 1000. Sprongen van 1, 10 en 100 oefenen we met een spelletje als 'Tik, jij bent hem'. Hierbij noemt de leerkracht een begingetal en een sprong op. Een leerling begint door de klas te lopen en noemt hierbij hardop de volgende getallen. Als de leerling het volgende getal niet weet of er genoeg van heeft, tikt hij/zij een andere leerling aan die verder gaat.

Wij wensen jullie alvast een fine herfstvakantie en houdt u mail in de gaten! Want binnenkort sturen we u een link naar meer foto's.

De eerste drie weken van het schooljaar zitten erop. We zijn van plan om regelmatig te bloggen over het wel en wee in de groepen 5.

U kunt daarbij denken aan onderwerpen als de thema's waar we aan werken, de spellingsregels die in de methode worden aangeboden, het rekenaabod en andere  dingen die we willen delen.

We zijn dit schooljaar begonnen met de Kanjertraining. Deze training zorgt ervoor dat de kinderen meer inzicht krijgen in hun eigen rol in de groep. Ook doen we hierbij verschillende spelletjes. Deze spelletjes zorgen ervoor dat we elkaar beter leren kennen en dat we meer vertrouwen in elkaar krijgen. Ze hebben we naar overeenkomsten gezocht en elkaar een heuse (pizza) massage gegeven.
Hopelijk zien we u op de ouderbijeenkomst op donderdagavond 28 september!

Met spelling zijn we begonnen met de 'jager' en 'bakker'-woorden. Dit zijn woorden met een lange en korte klank. Ook hebben we de woorden met -nk en eur behandeld.

Op woensdag 4 oktober begint de Kinderboekenweek en zullen we gaan werken rond het thema 'Gruwelijk Eng'. Ook het thema Ridders en kastelen staat op de planning.

Wilt u thuis ook wat aandacht besteden aan de tafels en het klokkijken?

Groeten van de juffen van groep 5